Meitips

De nieuw aangelegde biologische vijverfilter werkt perfPeter neemt de zieke planten onder de loepect : het water dat eerst groen geworden was door het instellen van een nieuw biologisch evenwicht is   terug glashelder. Het zijn immers vooral de voor ons onzichtbare micro-organismen die het werk doen, in feite een beetje zoals in de composthoop : door die regelmatig om te keren krijgen we zuurstof in de hoop en kunnen de planten en voedselresten door de bacteriën geoxideerd worden tot nuttige, voor plant en dier opneembare minerale voedingszouten. Indien we dit niet doen, dan krijgen de anaërobe gistings- en rottingsprocessen de bovenhand en krijgen we een stinkend zootje.  Het is net eender in de vijver : het gletsjersubstraat kan massa’s nuttige bacteriën herbergen; door de zuurstof van de planten en de wekelijks toegediende Perfect Stabel houden we de toestand in de vijver aëroob en vermijden we dat een stinkende sliblaag zich op de vijverbodem ophoopt.  Met een beetje creativiteit maak je gauw zelf zo’n biologische filter en vermijd je dat je geld terecht komt in nutteloze stukjes plastic buis en dure polyesterbakken. Ook UV lampen vinden wij niet het ideale daar zij alle micro-organismen doden, dus ook de nuttige bacteriën, en de vijver als het ware steriel maken, wat ook niet goed is voor weerstand en dus de gezondheid van de vijvervis… .

Wie dit wenst mag reeds zijn buxushaag of -figuur bijknippen en zonodig bemesten met speciale buxusmest; zoals je weet is buxus geen snelle groeier en heeft het dan ook geen zin om een stikstofrijke formule toe te dienen. Het is beter in verschillende keren een beetje mestkorrels toe te dienen dan in één keer de gehele dosis, die anders bij overvloedige regenval snel uitspoelt en verloren gaat.

Velen komen op de kwekerij takjes tonen met diverse beestjes en/of bruine plekken. Deze worden bij ons gratis onder de microscoop onderzocht zodat de meest doeltreffende oplossing voor de aantasting kan gegeven worden. (Soms kost een nieuwe plant minder dan een flesje bestrijdingsmiddel). Zoals eerder reeds gemeld zijn er heel wat parasieten in de tuinen aanwezig, maar we merken ook reeds een toename van de nuttige lieveheersbeestjes en zweefvliegen die ons helpen in de strijd tegen bladluizen en andere ongenode gasten !

Peter

Geef een reactie