De gure oostenwind heeft de start van de lente een bijzonder frisse toets gegeven. Toch zijn planten niet bang van de kou. Integendeel, sommige planten hebben werkelijk een koudeperiode nodig om goed te kunnen gedijen. Koele temperaturen breken tevens de kiemrust van zaden. En notoire winterbloeiers zoals helleborus, winterjasmijn, toverhazelaar trekken zich van de kou niets aan.
Ook inheemse planten zoals het klein hoefblad steekt fier zijn gele bloemhoofdjes in de koele lucht omhoog dank zij de langer wordende dagen en de reservestoffen opgeslagen in zijn rhizoomwortels. De plant wordt graag bezocht door allerlei soorten solitaire bijen, dat zijn deze die graag huizen in de steeds vaker opduikende insectenhotels. Deze samengesteldbloemige heeft evenals veel planten behorende tot de grote Asteraceae plantenfamilie medicinale eigenschappen. Zo verwijst de latijnse naam Tussilago naar zijn ondermeer hoestwerende eigenschappen.
De plantjes zijn er klaar voor, nu wij nog. Enigszins warmere temperaturen en vooral hier en daar een mooie dag met een fraai zonnetje zal ons beslist uitnodigen de tuin van zijn wintervacht te verlossen.
Bolgewassen zoals sneeuwklokjes, narcis, blauwe druifjes zijn er telkenjare eveneens vroeg bij om bestuivers te lokken vooraleer een bladerdek hen de zonnestralen afsnoept. En met de start van de lente is ook de cirkel van het leven zijn toertje herbegonnen. We kunnen stilaan wat bijsnoeien, bijmesten en bijplanten. In blote wortel kan het nog tot half april. En met enige korting tijdens onze Open Tuin Dagen van 24 tot en met 26 maart zal ook tuinbudget er niet te zwaar onder lijden. Groen is en blijft immers een wezenlijke en levendige bouwsteen van elke tuin, naast de steeds vaker opduikende levenloze materialen… .
Peter