Rep je eens naar je tuin, goedgemutst en geschoeid in stevige botten uiteraard, en kijk eens naar de veelbelovende knoppen en botten van het groen om je heen. De dagen zijn zienderogen aan het lengen en al wat heester is heeft de overvloedige zonne-energie van het najaar omgezet in zetmeel en bloemknoppen à volonté. Kijk maar eens naar de Sarcococca confusa, de zoete palm zoals ze die in Engeland noemen, ook wel vleesbes genoemd, die verspreidt momenteel kwistig zijn verfijnd parfum die ontspruit aan talrijke kleine parelwitte bloempjes in de bladoksels. Dit sieraad doet het ook in volle schaduw en zal uw in zijn nabijheid steeds verrassen met zijn verfrissende neusprikkels.
Ook de Cercis siliquastrum ofte judasboom weet van de najaarswarmte : de vlindervormige bloemen die zich reeds ontvouwen vooraleer de bladeren verschijnen zullen het voorjaar schilderen met roze gloed.
Winterzoet of Chimonanthus praecox is al geruime tijd bezig : zij bedwelmen de omringende atmosfeer met ware genoegdoening en toveren een zonnige februaridag om tot een verrukkelijke belevenis.
Azara serrata houdt zijn gouden juweeltjes nog even in de schubjes tot zijn verwant Azara microphylla er genoeg van heeft de omgeving met vanillegeur te besprenkelen.
Ook menig hazelaar laat zijn troeven zien :
De rode hazelaar laat zijn sierlijke mannelijke hangende trossen los, de schijnhazelaar ontbloot zijn frêle bleekgele klokjes, en de toverhazelaar gaat helemaal door het kleurrijke lint.
De hiermee verwante wintergroene Distylium racemosum ontbloot alvast zijn rode troefkaarten. En zelfs een treurende Ulmus pendula ‘Mauro’ geeft de moed niet op !
Ondertussen schilderen Ceanothus en Teucrium het blauw.
Redenen genoeg om stante pede uwe luie zetel te verlaten dus !
Peter