Rustgevend kabbelend water. Het is een bijkomende dimensie in de tuin. Voeg daarbij waterplanten en vissen, en de kikkers komen vanzelf. Daar kikker je van op.
Als het water ook nog helder is, heb je er dubbel geniet van. Maar een vijver brengt nog veel meer in de tuin : weerspiegelend licht. Intensere seizoenen. Klaterende koelte. Een betoverende waterlelie. Een drinkende of badende vogel. Natte vingers.
Je hebt er wel een put voor nodig. En vijverfolie. En een pomp. Want bewegend water bevat meer zuurstof dan stilstaand water. Zo’n vijver is in feite een klein kunstmatig ecosysteem.
Mits het aanbrengen van een voldoende diversiteit aan planten en vissen, substraat en kleibodem bereikt een dergelijk systeem een natuurlijk evenwicht na verloop van pakweg een drietal jaren. In feite is het zo dat de vijverbiologie naar dit evenwicht toe evolueert met op- en neergaande schommelingen van steeds kleiner wordende amplitude. Deze schommelingen uiten zich in groen worden van vijverwater, ziek worden van vis, niet groeien van waterplanten, enzovoort.
We kunnen dit bereiken van een evenwicht versnellen door in te grijpen, maar eerst dienen we te kennen wat en waarmee : meten is weten. Op de kwekerij kan het vijverwater worden getest op de belangrijkste parameters. En die kunnen worden bijgestuurd met eenvoudige middelen. Door toevoeging van bacteriën en enzymen kunnen we de vijver sneller klaar maken, letterlijk en figuurlijk. Ook een filter doet wonderen. Wij zijn er in elk geval klaar voor! Welkom !